woensdag 21 maart 2012

Get Up Stand Up




Female Genital Mutilation (FGM), het wegsnijden van de schaamlippen en clitoris, of gedeelten ervan, waarna de huid rondom de vagina bijna helemaal dicht wordt gehecht. Al heel wat jaren bij wet verboden maar nog steeds een veel voorkomend gebruik in delen van Ethiopië. Het wordt voornamelijk in de moslim gemeenschap uitgevoerd. Onder christenen komt het zeer sporadisch voor.

De FGM wordt uitgevoerd bij meisjes van 0 tot ongeveer 12 jaar. Maar altijd voor de eerste menstruatie.

Er zijn verschillende redenen waarom generaties vrouwen de verminking hebben ondergaan. De FGM moet voorkomen dat (getrouwde) vrouwen vreemdgaan. Zonder FGM is het onmogelijk een huwelijkspartner te vinden. Jonge meisjes kunnen soms niet wachten totdat ze de FGM ondergaan om bij de vrouwen te horen. Niet wetende wat ze moeten doormaken. Menig vrouw weet gewoon niet beter dan dat het normaal is.

De FGM kan worden uitgevoerd door dezelfde vrouwen die de geboortes in de bush begeleiden. Er wordt een mesje gebruikt dat niet steriel is en hetzelfde geldt voor de naald en draad waarmee de huid wordt dicht gehecht. Meestal bezit de vrouw die het uitvoert één mesje, dat keer op keer wordt gebruikt.

Met een beetje pech loopt het meisje een infectie op of bloed het dood.

Als het geluk heeft en het wel overleefd dan heeft het grote kans om in de rest van haar leven regelmatig urineweginfecties op te lopen doordat urine en bloed letterlijk uit een klein gaatje moeten lekken. Veel vrouwen krijgen uiteindelijk ernstige nierproblemen.

Vlak voor de trouwdag wordt soms met een mesje een gedeelte van de FGM opgeheven. Tijdens een bevalling wordt de FGM ook gedeeltelijk of geheel opengesneden. (een voorbeeld van zo'n mesje is te zien op de foto boven dit stukje) Na de bevalling wordt het weer dicht gehecht.

Om een eind aan dit gebruik te maken organiseert APDA bijeenkomsten in de dorpen. Aan de mannen wordt een video getoond van een jong meisje dat een FGM ondergaat. Aangezien het een vrouwen aangelegenheid is weten veel mannen niet wat hun dochters, zussen en vrouwen voor verschikking moeten doormaken.

Langzaam aan worden er in Afar steeds minder meisjes verminkt.

Als de vrouwen bij ons komen bevallen knippen we de FGM open met een steriele schaar. We hechten het niet opnieuw dicht en geven de vrouwen ook het dringende advies dit niet alsnog te laten doen in de bush. Als de vrouw is bevallen van een dochter zeggen we haar het meisje niet te laten verminken.

Uiteindelijk zijn het de vrouwen die voor hun rechten op moeten gaan komen en een eind moeten maken aan dit gruwelijke gebruik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten