maandag 20 februari 2012

Mille

Het dorp Mille, waar het ziekenhuis is gelegen, ligt in de provincie Afar.

De belangrijkste bron van inkomsten komt van de voortdurend passerende truckers die hun handelswaar van Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië en de haven van Djibouti rijden en vice versa. Djibouti is een land ten westen van Ethiopië. Het is een klein land maar heeft een belangrijke positie door de haven die handelsverkeer over de Rode zee mogelijk maakt.

In Mille wonen naar schatting tussen de 10.000 en 20.000 inwoners. Het dorp bestaat uit drie gedeelten, het eerste waar niemand hier de naam van schijnt te weten, de tweede Upper Mille. Het derde is Lower Mille, de naam geeft al aan dat het lager ligt dan de voorgenoemde. Tussen Upper Mille en Lower Mille bevind zich de rivier Awash, er is een brug die de dorpen met elkaar verbind. Omdat het ziekenhuis vrij hoog ligt kun je heel goed zien hoe de vele trucks de brug over gaan. Er kan er maar een tegelijk op de brug rijden, de constructie kan niet meer gewicht aan. Er is daardoor altijd aan beide kanten van de brug een wachtende rij met vrachtauto´s. Zelfs ´s avonds laat zie ik nog vrachtauto´s de brug oversteken. De handel gaat 24/7 door.

Een wonderlijk natuurverschijnsel dat we hier dagelijks zien zijn kleine tornado´s, tientallen meters hoog die zich een weg banen door de woestijn. Als je in een tornado terechtkomt bevind je je voor een paar seconden in een enorme storm. Wel je ogen dicht houden want je wordt bedolven onder een lading zand en stof.

Terug naar het dorp, wij wonen in Lower Mille, dit gedeelte heeft veel kleine winkeltjes waar een beperkt aantal producten te koop zijn. Aan groenten zijn er aardappels, wortels, tomaten, uien, kool en soms mais te koop. Mango´s en bananen zijn het te verkrijgen fruit. Verder kun je kleine pakjes biscuitjes kopen en ik geniet dagelijks van een colaatje. Hoe Coca Cola het doet weet ik niet maar op elke afgelegen plek ter wereld kun je wel een flesje met het zwarte genot kopen.

Er is een health centre dat bijna nooit bemand is. Een apotheek die een gedeelte van de basis medicatie heeft. Voor het ziekenhuis worden hier zoveel mogelijk medicijnen gekocht om de band met de lokale ondernemers te verstevigen en de prijs die wordt gevraagd is goed.

Er is een basisschool, een moskee en een orthodoxe kerk. De meeste mensen in Mille zijn moslim. Een klein gedeelte van de mensen in het dorp is orthodox en wat opvalt, het zijn de beter geklede en verdienende mensen die naar deze kerk gaan. Ook spreken de meeste mensen Amhaars en dat geeft aan dat ze van buiten de provincie Afar zijn gekomen.

Afgelopen zondag gingen we naar de orthodoxe kerk, alleen voor het laatste stukje dienst want ze beginnen om vier uur in de ochtend en het eindigt rond negen uur. De dienst vind buiten de typische ronde kerk plaats en de mensen zitten op de traptreden of op de grond. Ik kan niks van de dienst verstaan maar het is wel mooi om de gemeenschap te zien en de dans en muziek te aanschouwen. We hadden het geluk een bruiloftsceremonie mee te maken. Nou ja, we zagen de bruid en bruidegom knikkebollend vooraan zitten. Waarschijnlijk hadden ze vanaf vier uur de dienst moeten bijwonen en konden ze niet langer hun ogen open houden.

Na de dienst gingen we naar het dorp voor ontbijt. Brood en ei, heerlijk na anderhalve week hetzelfde ontbijt en met nog weken van hetzelfde in het vooruitzicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten